Znany i lubiany napój
Herbata jest obecnie produktem światowym, jej historia jest bogatym i bardzo ciekawym tematem sięgającym czasów starożytności. Zarówno metody jej uprawy, jak podawania i parzenia przekazywane były z pokolenia na pokolenie w wielu cywilizacjach świata. Herbaty świata zyskały sławę dzięki czasom kolonialnym i związanym z nim rozkwitem handlu. Podobno to właśnie kupcy holenderscy byli pierwszymi Europejczykami, którzy sprowadzili ten napój na stary kontynent.
Herbaty świata w wielu... kolorach
W ciągu wielu lat wyróżniono wiele gatunków i rodzajów herbat. Do najbardziej kultowych należy obecnie earl grey. Jest to brytyjska odmiana czarnej herbaty wyróżniająca się subtelną nutą dodanego do niej olejku z bergamotki. Jej nazwa wywodzi się od imienia hrabiego Charlesa Grey’a, który otrzymał ją jako podarunek od mandaryna chińskiego. Należy ją parzyć 1 – 1,5 minuty, w temperaturze 95 – 100°. Istnieje też jej przeciwieństwo, czyli herbata biała powstała ze zbioru młodych pączków rośliny herbaty chińskiej, a wyróżniająca się subtelniejszym smakiem. Należy ją parzyć w 85° przez 5 – 7 min.
Istnieją również jej bardziej egzotyczne rodzaje, jak pochodząca z RPA herbata rooibos. Jest to napój nazywany również (błędnie) czerwoną herbatą. Otrzymuje się go z czerwonokrzewu, a wyróżnia się miodową nutą. Rooibos zalewamy wrzątkiem i parzymy przez około 4–5 min. pod przykryciem.
Dodatki wzbogacające smak
Obecnie bardzo modne stały się też dodatki w postaci suszonych owoców, kwiatów. Powszechne jest też tworzenie specjalnych mieszanek sezonowych kryjących się pod nazwą herbata zimowa, czy herbata letnia. Zimą to, co najczęściej możemy spotkać to herbata z imbirem. Imbir oprócz walorów smakowych posiada właściwości antyseptyczne i rozgrzewające doskonałe na mroźną pogodę i jest pomocny w leczeniu wielu dolegliwości tj. ból gardła i grypa.
Obecnie herbata nie jest już towarem luksusowym, jak w XIX w. Mamy do niej powszechny dostęp za pośrednictwem takich miejsc jak sklep z herbatami. Są także miejsca specjalizujące się w jej serwowaniu zwane herbaciarniami. Bogaty wybór smaków i gatunków pozwala skomponować własny zestaw herbat do domowego użytku, którym możemy się cieszyć na co dzień.