Zielona herbata
Zielona herbata jest doskonałą podstawą mieszanek smakowych. Każdy profesjonalny sklep z herbatami oferuje przynajmniej kilka gatunków, które mogą stać się bazą dla herbat smakowych. W przeciwieństwie do herbaty białej, której delikatny aromat łatwo przytłumić, herbata zielona pozwala rozwinąć skrzydła wyobraźni przy wyborze dodatków. Jeśli nie znamy jeszcze zbyt dobrze naszych preferencji, możemy zaopatrzyć się w zestaw herbat w różnych tonacjach smakowych. Pozwoli to nam lepiej określić własne upodobania. Sklepy specjalistyczne często ułatwiają nam zadanie, oferując fachową pomoc w wyborze i szeroki wybór mieszanek. Sporo sklepów oferujących herbaty świata daje swoim klientom szeroki wybór herbat sezonowych. Latem- lekkich, świeżych, orzeźwiających, doskonałych do picia na zimno. Zimą - z kolei prym wiodą herbaty rozgrzewające, kuszące aromatem świąt, korzennych piernikowych przypraw, zapachem pomarańczy. Klasyczne, owocowe i korzenne dodatki są nadal najczęściej wybierane, gdy sięgamy po smakowe mieszanki, ale warto poeksperymentować i spróbować czegoś innego. Modnym trendem jest zielona herbata jesienna, z dodatkiem kandyzowanych lub suszonych warzyw. Coraz bardziej popularnym dodatkiem do herbat jesiennych jest dynia, której smak, często podkreślony aromatem goździków doskonale komponuje się ze smakiem zielonej herbaty. Słodki smak kandyzowanej lub suszonej marchewki doskonale współgra z orzeźwiającym naparem herbacianym.
Najlepsze herbaty zielona
Bardzo dobra herbata bazowa, która często pojawia się w gotowych mieszankach to klasyczna japońska Sencha. Jej wyrazisty, świeży smak splata się z aromatem owoców i przypraw, pozwalając na niemal nieograniczone łączenie dodatków. Jeśli chcemy zacząć tworzyć mieszanki samodzielnie, ta lekka zielona herbata będzie dobrym podłożem do dalszych eksperymentów. Wybór dodatków w pełni zależy od naszych gustów i upodobań. Pamiętać musimy, aby wszystkie składniki były dobre jakościowo, gdyż to od nich będzie zależeć efekt końcowy. Nawet najlepsze herbaty nie pomogą, jeśli użyjemy nieświeżych owoców, zwietrzałych przypraw, przywiędniętych płatków kwiatów. Większość dodatków przyprawowych i korzennych znajdziemy we własnej kuchni. Tymi najpopularniejszymi są goździki, imbir, cynamon, ziele angielskie, czarny i czerwony pieprz. Przy dodatkach korzennych zachowajmy umiar, gdyż intensywny aromat łatwo może zdominować całą kompozycję i zagłuszyć resztę składników. Dobra herbata to taka, w której kompozycja smakowa jest harmonijna. Z dodatkami korzennymi dobrze współgrają aromaty słodko kwaśne, owocowe. Typowym dodatkiem będzie suszona skórka pomarańczy, kawałki grapefruita, mniej typowym- owoc miechunki. Przy tworzeniu mieszanek z dodatkiem owoców warto postawić na sezonowość. Letnie suszone truskawki czy porzeczki będą miały znacznie więcej aromatu, niż te kupione zimą w markecie. Płatki kwiatów zbieramy zazwyczaj rano, gdy mają najwięcej aromatu. Dbamy o to, aby były suche, bez śladów szkodników. Dobry sklep z herbatami oferuje często gotowe mieszanki przypraw, ale sporo możemy zrobić sami. Najczęstszą metodą konserwacji dodatków jest ich suszenie - jeśli planujemy częste przetwarzanie większej ilości składników, dobrym rozwiązaniem może być zaopatrzenie się w suszarkę do owoców. Jeśli nie - wystarczy nam zwykły piekarnik. Kandyzowanie - czyli smażenie w słodkim syropie jest metodą nieco bardziej pracochłonną, ale również wartą wypróbowania. Robienie własnych mieszanek smakowych może być świetnym pomysłem na zabawę z dziećmi w deszczowe popołudnie, a gotowy zestaw herbat w ozdobnych opakowaniach doskonale sprawdzi się jako drobny upominek dla najbliższych.